-----------------------------------------
We got this "Eggs Benedict" recipe from Khun Pornpen, Australia. Eggs Benedict consists of poached egg, toast, ham and Hollandaise sauce that might be your next favorite breakfast menu .
If you like this recipe, please donate fund or objects to Bann Home Hug. Click here for donation instruction
Eggs benedict
สำหรับ 4 ที่
ส่วนผสม
เกลือ 1 ช้อนชา
น้ำส้มสายชูไวท์ขาว 2 ช้อนโต๊ะ
ไข่ไก่สด 8 ฟอง
ขนมปังหั่นเป็นแผ่นๆ 8 แผ่น
แฮมสไลซ 300 กรัม
ผักร๊อกเกต 1 ถ้วยตวง
ซอสฮอลแลนเดซ
น้ำส้มสายชูไวท์ขาว 1 ช้อนโต๊ะ
ไวท์ขาว ¼ ถ้วยตวง
เมล็ดพริกไทยดำ ½ ช้อนชา
ไข่แดง 3 ฟอง
มะนาวเหลือง 1 เสี้ยว
เนยสดชนิดเค็ม 150 กรัม
วิธีทำ
ซอสฮอลแลนเดซ
1. ผสมน้ำส้มสายชูไวท์ขาว ไวท์ขาว และเมล็ดพริกไทยดำ ลงในหม้อ ใช้ไฟอ่อน ต้มจนส่วนผสมเหลือประมาณครึ่งหนึ่ง นำออกจากเตา แล้วกรองเอาแต่น้ำ เตรียมไว้
2. นำเนยสดชนิดเค็มใส่หม้อ ตั้งไฟจนละลาย และเห็นเป็นเนยละลายใสๆ กับตะกอนเนยแยกชั้นกัน ตักแต่เนยละลายใสๆเก็บไว้ใช้ ทิ้งส่วนที่เป็นตะกอนไป
3. ตีไข่แดง และ น้ำส้มสายชูไวท์ขาว เข้าด้วยกัน แล้วนำไปตั้งบนหม้อใส่น้ำพอประมาณ แต่ระวังอย่าให้น้ำแตะก้นชาม ใช้ไฟอ่อนๆ แล้วใช้ที่ตีไข่คนไปเรื่อยๆจนข้นเป็นครีม และ สีอ่อนลง แต่ระวังอย่าให้ไข่จับเป็นก้นหรือสุก นำออกจากเตา แล้วค่อยๆเติมเนยละลายที่เตรียมไว้ที่ละน้อย ใช้ที่ตีไข่ คนไปเรื่อยๆ ทำเช่นนี้จนเนยละลายหมด แล้วบีบมะนาวเติมลงไปเล็กน้อย
เตรียมไข่
1. ต้มน้ำในหม้อจนเดือด เติมเกลือ และน้ำส้มสายชูไวท์ขาว ตอกไข่ใส่ชามแล้วเทใส่หม้อทีละลูก ใช้ทัพพีคนน้ำไปรอบๆแต่อย่าให้โดนไข่ ต้มนานประมาณ 3 นาที ดูจากไข่ขาวสุกแต่ไข่แดงยังไม่สุก หลังจากนั้น ช้อนไข่ขึ้น แล้วสะเด็ดน้ำบนจานรองด้วยกระดาษทิชชู
2. ปิ้งขนมปังในที่ปิ้งขนมปัง หรือ ปิ้งบนกระทะ โรยด้วยน้ำมันมะกอกบนขนมปัง
จัดเสริฟโดยการ เรียงขนมปังปิ้ง วางทับด้วยแฮมสไลซ ไข่ลวก ซอสฮอลแลนเดซ และโรยด้วยผักร๊อกเกต
**********************************************************
Serving for 4 persons
Ingredient
1 tsp of salt
2 tbsp of white vinegar
8 eggs
8 sliced bread
300 g Ham (Sliced)
1 cup of rocket
Hollandaise sauce
1 tbs of white vinegar
¼ cup of white wine
½ tsp of cayenne pepper
3 egg yolks
1 slice of lemon
140 g of salted butter
Method
How to make Hollandaise sauce:
1. In a saucepan, add white vinegar, white wine, and cayenne pepper. Slow cook until the mixture decrease to the half amount. Remove from the heat. Strain through the fine-mesh.
2. Melt salted butter in a saucepan until it separate into 2 layers. Use only the clear butter oil on top.
3. Whisk egg yolks and white vinegar together with double boiled technique. Whisk until the sauce is creamy and light in color. Remove from the heat. Add the butter oil bit by bit. Add lemon juice in to the sauce. Mix well.
How to poach an egg:
1. Use a saucepan. Add water and wait until water is boiling. Add white vinegar into the water.
2. Break the egg in a bowl and carefully place it in the saucepan one by one.
3. Wait until egg is cooked nicely approximately 3 minutes
4. Once the eggs have been cooked they should be drained on kitchen towel to remove any excess water before serving.
5. Toast the bread in the toaster or skillet. Drizzle our toast with some olive oil over the bread.
To serve:
Serving by laying toast at the bottom, layer with sliced ham, poached egg, and finally spoon the warmed Hollandaise sauce over the egg. Top with rocket. Serve immediately.
Hope you enjoy the recipe..Bon appetit!
Recipe by
Khun Pornpen Fox, Australia
No comments:
Post a Comment