By Khun Kristine
ถ้าชอบสูตรนี้ ท่านสามารถบริจาคเงินหรือสิ่งของให้น้องๆบ้านโฮมฮัก โดยดูรายละเอียดการบริจาค Click ที่นี่
-----------------------------------------
If you like this recipe, please donate fund or objects to Bann Home Hug. Click here for donation instruction
-----------------------------------------
If you like this recipe, please donate fund or objects to Bann Home Hug. Click here for donation instruction
http://http://www.bloggang.com/mainblog.php?id=queen&month=25-06-2010&group=10&gblog=28
Cooking for hope: กุ้งอบวุ้นเส้น(ไกลบ้าน)
ขอทำอาหารร่วมกับโครงการ Cooking for hope เพื่อน้องน้องบ้าน โฮมฮัก
เมนูแบบคนไกลบ้านค่ะ กุ้งอบวุ้นเส้น เครื่องปรุงและวิธีทำ ดัดแปลงตามที่มี แต่รสชาติยังหอมอร่อย เหมือนเดิมค่ะ
ส่วนผสม
วุ้นเส้น 1 ห่อเล็ก (แช่น้ำ)
เห็ดหอม
กุ้งสด
กะเทียมสับ
ขิงซอย
น้ำเปล่า/ น้ำซุป
น้ำมันพืช
ซอสปรุงรส (โดยประมาณ)
ซอสฝาเขียว 1 ช้อนโต๊ะ
น้ำมันหอย 1 ช้อนโต๊ะ
ซีอิ้วขาว 1 ช้อนชา
ซีอิ้วดำ 1 ช้อนชา
พริกไทย 1 ช้อนชา
น้ำตาล เล็กน้อย
ผงปรุงรส เล็กน้อย
(ผสมส่วนซอสปรุงรสทั้งหมดคนให้เข้ากันในถ้วย พักไว้)
** ควรใช้กระทะหรือหม้อ เทฟล่อน วุ้นเส้นจะไม่ติดกะทะหรือหม้อ **
Steamed shrimp with grass noodles
Ingredient
- grass noodle
- shiitake mushrooms
- fresh shrimps
- fresh garlic
- sliced ginger
- clear water/stock
- cooking oil
- light soy sauce
- dark soy sauce
- black pepper
- sugar
- oyster sauce
- seasoning powder
Method
- Soak grass noodle about 10 minutes or until soft and drain. Clean prawns (peel shell and devein is optional)
- Fry ginger in cooking oil and then put garlic to fry too.
- Put the shiitake mushrooms and fry until they all cooked.
- Scoop the cooked shiitake mushrooms and rest on dish.
- Pour the stock or clear water into the pan and mix with the rest of spices and mix with all sauces and sugar.
- Put the grass noodle and vegetable (optional).
- Try the test and then put the shrimps and the shiitake mushrooms.
- Cover the pan and steam until the grass noodle become dry (about 15-20 minutes) on low hot fire.
- Serve while hot.
Hope you enjoy the recipe..Bon appetit !
Recipe by
Khun Kristine
No comments:
Post a Comment