Special Thanks to Bloggang and Pantip Members

ขอขอบคุณ พี่ๆน้องๆชาว Bloggang ที่ให้ความช่วยเหลือโครงการนี้
Blog..ชั้นเอง ของพี่เหมียวที่ช่วยสนับสนุน ทำให้ได้สูตรอาหารเพิ่มขึ้นเรื่อยๆ
--------------------------------------------------------------

Tuesday, July 27, 2010

Recipe 71* กุ้งอบวุ้นเส้น

By Khun Kristine
ถ้าชอบสูตรนี้ ท่านสามารถบริจาคเงินหรือสิ่งของให้น้องๆบ้านโฮมฮัก โดยดูรายละเอียดการบริจาค Click ที่นี่

-----------------------------------------

If you like this recipe, please donate fund or objects to Bann Home Hug. Click
here for donation instruction

http://http://www.bloggang.com/mainblog.php?id=queen&month=25-06-2010&group=10&gblog=28

Cooking for hope: กุ้งอบวุ้นเส้น(ไกลบ้าน)



ขอทำอาหารร่วมกับโครงการ Cooking for hope เพื่อน้องน้องบ้าน โฮมฮัก
เมนูแบบคนไกลบ้านค่ะ กุ้งอบวุ้นเส้น เครื่องปรุงและวิธีทำ ดัดแปลงตามที่มี แต่รสชาติยังหอมอร่อย เหมือนเดิมค่ะ



ส่วนผสม
วุ้นเส้น 1 ห่อเล็ก (แช่น้ำ)
เห็ดหอม
กุ้งสด
กะเทียมสับ
ขิงซอย
น้ำเปล่า/ น้ำซุป
น้ำมันพืช

ซอสปรุงรส (โดยประมาณ)
ซอสฝาเขียว 1 ช้อนโต๊ะ
น้ำมันหอย 1 ช้อนโต๊ะ
ซีอิ้วขาว 1 ช้อนชา
ซีอิ้วดำ 1 ช้อนชา
พริกไทย 1 ช้อนชา
น้ำตาล เล็กน้อย
ผงปรุงรส เล็กน้อย
(ผสมส่วนซอสปรุงรสทั้งหมดคนให้เข้ากันในถ้วย พักไว้)


** ควรใช้กระทะหรือหม้อ เทฟล่อน วุ้นเส้นจะไม่ติดกะทะหรือหม้อ **


















Steamed shrimp with grass noodles

Ingredient

  1. grass noodle
  2. shiitake mushrooms
  3. fresh shrimps
  4. fresh garlic
  5. sliced ginger
  6. clear water/stock
  7. cooking oil
  8. light soy sauce
  9. dark soy sauce
  10. black pepper
  11. sugar
  12. oyster sauce
  13. seasoning powder

Method

  1. Soak grass noodle about 10 minutes or until soft and drain. Clean prawns (peel shell and devein is optional)
  2. Fry ginger in cooking oil and then put garlic to fry too.
  3. Put the shiitake mushrooms and fry until they all cooked.
  4. Scoop the cooked shiitake mushrooms and rest on dish.
  5. Pour the stock or clear water into the pan and mix with the rest of spices and mix with all sauces and sugar.
  6. Put the grass noodle and vegetable (optional).
  7. Try the test and then put the shrimps and the shiitake mushrooms.
  8. Cover the pan and steam until the grass noodle become dry (about 15-20 minutes) on low hot fire.
  9. Serve while hot.

Hope you enjoy the recipe..Bon appetit !

Recipe by
Khun Kristine

No comments:

Post a Comment